לא ללדת?!
שאלה: באג'נדה 21 של משרד לאיכות הסביבה של מדינת ישראל מלפני 20 שנה בערך, יש תוכנית להקטין את קצב גידול האוכלוסיה בעולם ובמידנת ישראל, בגלל שהמשאבים הולכים ומצטמצמים. הם אומרים שככל שאשה משכילה יותר, היא נוטה לאחר את גיל ההריון הראשון וללדת פחות ילדים. כתוב שם: "ישראל היא אחת המדינות הצפופות בעולם, אבל המדינויות הרשמית בה רק מעודדת את הילודה... אין כל מדיניות ממשלתית-מגזרית מפורשת המעודדת נשים לדחות את גיל ההריון הראשון ולרכוש השכלה".
תשובה: זה נורא ואיום. כתוב בתורה פרו ורבו. לידה היא גם מצוה וגם אושר גדול. כמובן, אם החיים אומללים, אין חשק ללדת ילדים, שיהיו האומללים בתור. אבל אם החיים מאושרים, אז יש חשק ללדת כדי שיהיו עוד מאושרים, כדברי מרן הרב קוק בספרו אורות (עמ' קיב).
האם נכון שהמשאבים מוגבלים ואף מצטמצים? כבר מאות שנים, יש מביאי זעם שהם יכלו, ואז המין האנושי יכלה. לכן הם אנטי-נטליסטים, נגד לידות או ריבוי לידות. אך המציאות אינה כזאת, ולמשל החקלאות מניבה יותר ויותר, בזכות התפתחות המדע.
אנו מאמינים במה שנאמר "הזן את הכל". ואם היום יש כל כך הרבה רעבים, אין זה מפני שחסר מזון, אלא מפני שהוא אינו מחולק בצורה צודקת, מפני שיש בזבוז עצום, מפני שיש מלחמות.
חז"ל אפילו אמרו שעתידה אשה שתלד בכל יום (שבת ל ב). בין שזה כפשוטו בין שזה משל, ודאי מדובר בריבוי גדול. מרן הרב קוק מסביר שהעתיד גם יספק פתרונות מעשיים לשאלות שתתעוררנה עקב כך (עין איה שם).
אשרינו שאותה המלצה של משרד לאיכות הסביבה, עלתה בתהו, ואנו נמשיך להוסיף צלם אלהים וילדים טובים בעולם.