הכל למען החטופים

צה"ל וביטחון

אשרינו שיש לנו צבא, אפילו צבא טוב מאוד, וזו חובתינו לצאת למלחמה כדי להציל את החטופים. לעשות את הכל, אפילו בשביל חטוף אחד. הכל אפשרי. שמא תאמרו, האם נכון לסכן אנשים רבים עבור אדם אחד או עבור אנשים מועטים?

אמנם יש כלל בהלכה: חייך קודמים לחיי חברך. במסכת ב"מ סב, נאמר שאם שני אנשים הולכים במדבר מוצאים מים שיספיקו רק לאחד מהם - "חייך קודמים לחיי חברך", ומותר לאחד מהם לשתות, גם אם חברו ימות משום כך. אם כן איך נסתכן עבור החטופים?

תשובה: מה שנאמר "חייך קודמים לחיי חברך" הוא בחיי הפרט, אך בחיי הכלל והצבא זה שונה. במקרה כזה אנו אומרים "אחד בשביל כולם וכולם בשביל אחד, או באנגלית: "one for all, all for one", או בצרפתית: "un pour tous, tous pour un", או בלטינית, "unes pro omnibus, omnes pro uno". אמנם המקור של משפט זה הוא משלושת המוסקטרים, אך "קבל האמת ממי שאמרה".

במילים שלנו - כל ישראל ערבים זה לזה. סולידריות מוחלטת. ערבות הדדית. עזרה עד הקצה האחרון. נאמנות גמורה. מסירות נפש.