שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

התרמוסטט

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

גרסה מ־03:05, 8 בינואר 2016 מאת Maale (שיחה | תרומות)

(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

התרמוסטט

[מ"ראש יהודי"]


בשנת תש"ח, שנת קום המדינה, הופיע משהו מופלא לאוויר העולם – "היזון-חוזר!" אז הומצאה מילת-הפלא הזאת. "היזון-חוזר" התחיל בעצם ממדע הקיברנטיקה על-ידי המדען וילנר. לדוגמה: אני אופה עוגה. כיצד אדע אם העוגה תיאפה יפה או לא? כיצד אני יודע מה מידת החום הדרושה לאפייתה? הרי לכל עוגה דרוש חום אחר, ואינה יכולה לקבל את החום בבת-אחת, אלא בהדרגה, לא לאט ולא מהר מדי. לכן המציאו מכשיר פלא קטן, המשמש לבקרה ונמצא בתוך התנור: תרמוסטט. כשהתרמוסטט מתחמם עד טמפרטורה מסוימת – הוא נותן פקודה לנתק את החשמל, וכאשר הטמפרטורה יורדת – הוא נותן פקודה להדליק; זהו סוד ההיזון-החוזר.

כאשר יש מערכת המורכבת מיסודות רבים שיש קשר ביניהם, אני נותן הוראה לתוצר הסופי, שבאופן תמידי ידווח לתחילתו על פעולת המערכת כולה, ועל-פי המידע המתקבל מסוֹפה – תעודכן תחילתה. זה מה שנקרא היזון-חוזר. התהליך טוב גם למערכות מדעיות-טכנולוגיות, גם לניתוח מערכות צבאיות – מה שנקרא בלשון הצבאית: הפקת לקחים שלאחר הקרב, וגם למערכות כלכליות-ארגוניות. זה פועל גם בתחום שמעניין אותנו – חינוך הילדים. אגב, זה מועיל גם בין איש לאשתו וגם בין אדם לחברו.

כבר אמרנו, לא כולם ניחנוּ בחוש חינוכי מפותח, בחכמה יתרה או בניסיון גדול. רוב העולם הם בני-אדם רגילים, ועל כן ההיזון-החוזר הוא פתרון מצוין.

כיצד מבצעים זאת הלכה למעשה? כאשר אני משוחח עם הילד – איך אוכל לדעת אם הבנתי אותו או אם הוא הבין אותי? קודם כל, כדי להבין מה קורה אצלו – עלי להקשיב. אם לא אדע מה קורה לו – לא אוכל לחנך. לכן הוא מדבר ואני מקשיב. אבל אולי אין הוא מתבטא נכון? ואולי אני איני מקשיב נכון? יוצא שעלול להיות כאן דו-שיח של חירשים-אילמים. הוא אילם – ואני חירש.

---

דוגמה לנושא:

- "אמא, היום הוציאו אותי מן הכיתה". הבנתי או לא הבנתי מה הוא אומר:

- "אתה אומר שהוציאו אותך מן הכיתה"?

- "לא. זה לא מה שאמרתי".

- "כן אמרת שהוציאו אותך מן הכיתה".

- "לא, לא אמרתי את זה".

- "אתה אמרת שנעלבת כי זרקו אותך מן הכיתה"?

- "לא. זה לא מה שאמרתי".

- "אתה אמרת שנפגעת מפני שילדים אחרים הפריעו גם כן. אותם לא זרקו מן הכיתה ואותך זרקו"?

- "כן, זה מה שאמרתי"!

- "אז הבנתי נכון, זה מה שאמרת"?

- "כן".

אבל זה לא מה שהוא אמר בהתחלה! הוא אמר דבר אחר. אולי יש לו בעיה של ניסוח, המכוּנה בעברית הצפנה - ."Incoding" – א

- אולי לי יש בעיה להבין, מה שנקרא פיענוח - "Decoding".


  • פורסם בשאילת שלמה 311 ו- 313