שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

הבדלים בין גרסאות בדף "קיום מצוות התפילין והברכות (שו"ת)"

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

שורה 209: שורה 209:
 
ת: מותר כי זה לא באותו קלף.
 
ת: מותר כי זה לא באותו קלף.
  
[והגר"א נבנצל כתב לי: "אין זה פסול".
+
[http://shlomo-aviner.net/index.php/%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%A8%D7%95%D7%AA_%D7%9C%22%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9F_%D7%A9%D7%9C_%D7%99%D7%93_%D7%91%D7%9B%D7%AA%D7%91_%D7%91%D7%99%D7%AA_%D7%99%D7%95%D7%A1%D7%A3_%D7%95%D7%AA%D7%A4%D7%99%D7%9C%D7%99%D7%9F_%D7%A9%D7%9C_%D7%A8%D7%90%D7%A9_%D7%91%D7%9B%D7%AA%D7%91_%D7%94%D7%90%D7%A8%22%D7%99%22_(%D7%A9%D7%95%22%D7%AA) למקורות נוספים בענין לחץ כאן]
 
+
והג"ר שמאי קהת הכוהן גרוס, בעל שו"ת שבט הקהתי, כתב לי: "לכתחלה לא ילבש אבל כשר דיעבד ואין חשש מנומר".
+
 
+
והג"ר אליהו שלזינגר, אב"ד ורב גילה ומח"ס שו"ת שואלין ודורשין, כתב לי: "פסול של מנומר נאמר כך באותו קלף ובאותה פרשה, ולענ"ד אפילו בתוך ד' פרשיות בתפילין של ראש אם תהיה פרשה אחת של ב"י ופרשה אחרת של האר"י אי אפשר לפסול וק"ו בין תש"י לתש"ר. אף שלכתחילה בודאי יש להקפיד על כתב אחד זהה".
+
 
+
והג"ר שמחה ב"צ רבינוביץ, מח"ס פסקי תשובות, כתב לי: "ע' פסקי תשובות סי' ל"ו הערה 5 שכשרים הם".
+
 
+
והג"ר מרדכי אלמקייס, מח"ס שו"ת ויכתוב מרדכי, כתב לי: "לכתחילה בוודאי לא יעשה כך, אך אין בזה פסול של מנומר ואף אם באותה פרשה יש ב' סוגי כתב יכול להניחם כך (אעפ"י שלדעת שו"ת אג"מ חאו"ח ח"ד סו"ס ט' כ' דחיישינן למנומר). עי' שו"ת יביע אומר ח"ב חיו"ד סי' כ'".
+
 
+
ואמר הגרש"ז אוירבך שאם יש לו תפילין של ראש בכתב ב"י ושל יד בכתב האר"י, או להיפך, יצא ידי חובתו, אבל ראוי להשוותן שיהיו בכתב אחד (הליכות שלמה - תפילה פ"ד סעי' כב).
+
 
+
וכן התיר הגר"מ פיינשטיין, משום שבשתי תפילות לא שייך הפסול של מנומר, כמו מי שלובש תפילין של כתב ב"י, וקורא בס"ת שנכתב בכתב אר"י. והוסיף עוד: לדינא אין מחלוקת בין כתב הב"י לאר"י, כל אחד מכשיר את חבירו, שאם זאת הייתה מחלוקת, זה היה כטענה של התפילין והס"ת שאינם מתאימים. אלא למעשה מקובל שהכל כשר, משום שנהגה קהילה בישראל בכתב זה, כשר הוא (מסורת משה עמ' יט. וכן מובא ברשומי אהרן ח"ב עמ' יד).
+
 
+
וכן בשו"ת משנה הלכות (יח מא), כתב הג"ר מנשה קליין שאין קפידא בכלל, ולכן אין כאן מקום לשאלה.
+
 
+
ובשו"ת נחלת פינחס (א, א אות ו), נשאל הג"ר פינחס אברהם מייערס, רבה של האג: האם מותר להניח תפילין של רש"י בכתב האריז"ל ותפילין של ר"ת בכתב אדמו"ר בעל התניא, או אסור מדין מנומר? והשיב שמותר, שיש לכתוב הפרשיות של תפילין ומזוזה וכו' בכתב אחד. ועוד, כתב אדמו"ר הזקן מיוסד בעיקר על כתב האריז"ל, ודומה מאוד לכתב האריז"ל כידוע ליודעי דבר – מ"צ].
+
  
  

גרסה מ־15:51, 20 בדצמבר 2016

[מקורות ע"י הרב מרדכי ציון]


מראה של תפילין

ש: האם מותר להשתמש במראה של תפילין כדי לדייק שתפילין מונח במקום הנכון?

ת: כן. אין בעיה של לא ילבש, כי האיסור הוא להתייפות לפני המראה, והוא מדייק בהנחת תפילין.

[רמ"א יו"ד קנו ב. שו"ת שאילת שלמה ב רט, ג כו. מסופר על הגרי"ז מבריסק שביקר באיזו עיר, והשתמש במראה לכוון התפילין שלו כדרכו, והשאירו ליד מקומו בבית הכנסת את תשובת ה"דברי חיים" שזהו "מנהג בורות" להסתכל במראה כדי לראות את מקום התפילין. אמר הגרי"ז לאנשי המקום: "נשתמש במעשה חסידי, ר' משה לייב סאסובער זצ"ל אמר על הא דאיתא בהלכה שכל מי שיושב בסוכה בשעה שיורדים גשמים הרי הוא הדיוט (רמ"א תרלט, ז): 'כדאי לי להקרא הדיוט ובלבד שאקיים מצות סוכה'. אף אני אומר כן, כדאי לי להקרא בור ובלבד שהתפילין יעמדו על הראש בדיוק במקומם" (עובדות והנהגות לבית בריסק ח"ג עמ' קעט-קפ). ויש תמונה של הג"ר אלישיב המסתכל בראי לדייק בתפילין שלו. השקדן ח"א עמ' 261 – רשם מ"צ.]


קרחת

ש: כשהשיער נסוג אחורה (קרחת) האם יש לשנות מקום התפילין של ראש?

ת: לא. מה שקובע הוא המקום הראשון.


תפילין ופאה נכרית

ש: ילד חובש פאה נכרית כל היום ומוריד בלילה, האם היא נחשבת חציצה להנחת תפילין?

ת: כן. לכן יניח בבית בלי פאה בברכה ושוב בבית הכנסת על הפאה בלי ברכה (שו"ת אגרות משה או"ח ד מ אות יח. שו"ת עשה לך רב ג ג – רשם מ"צ).


יו"ד של תפילין של יד

ש: אצלי היו"ד לא צמוד לבית של תפילין של יד?

ת: חייב להיות צמוד. אפשר לדחוף פנימה או לקשור בגידים (קיצור שו"ע י ז. שו"ת אבני נזר יד – רשם מ"צ).


תפילין ברחוב

ש: האם מותר להניח תפילין לאנשים ברחוב, אולי גופם לא נקי?

ת: חשש רחוק מאוד.

[ואמר הרבי מלובביץ אל האדמו"ר מסדיגורא כשדיברו על "מבצע תפילין" של חב"ד: "ישנם כאלו שבאו אלי בטענה, להנחת תפילין צריכים גוף נקי, ואם כן, האם הנני ערב לכך שיהודי זה טבל במקוה לפני שניגש להניח תפילין – הרי יתכן שיהודי זה אינו יודע כלל מה זה 'מקוה'?! ועניתי להם – הנני הולך בדרך שסלל הסמ"ג שבהיותו 'בגלויות ישראל, בספרד וכן בשאר ארצות', דרש והוכיח ודיבר אודות גודל ההכרח והחיוב דהנחת תפילין, וכתוצאה מכך – 'קבלו אלפים ורבבות מצות תפילין'. ועכשיו אמור נא בעצמך – פניתי לשואל הנ"ל – האם לפי דעתך דרש הסמ"ג מיהודים אלו שיטבלו במקוה בכל בוקר לפני הנחת תפילין?!... יש להניח שאם היה תובע עניין זה מיהודים הנ"ל – היה כותב זאת בספרו בפירוש ביחד עם סיפור המעשה". ס' בצל החכמה, ד' תמוז תש"מ. שיח שרפי קודש 312. ומובא בס' המבצעים כהלכתם א 61-60 – רשם מ"צ.]


תפילין לכמה דקות

ש: האם עדיף לא להניח תפילין בכלל מאשר לברך, להניח ולהוריד מהר?

ת: להניח. די בכמה דקות.


קופסת תפילין

ש: האם לברך על תפילין של יד עם קופסת המגן?

ת: להוריד לפני הברכה. שו"ת אורח משפט (ס' ט – רשם מ"צ). ולהחזיר אחרי סיום ההנחה.


תפילין ומנין

ש: מי שאין לו תפילין, מה עדיף - תפלה במנין בלי תפילין או ביחידות עם תפילין?

ת: תפילין. מ"ב כה ס"ק מ. פס"ת כה אות ט.


תפילין כל היום או במנחה

ש: האם להניח תפילין כל היום או לפחות למנחה?

ת: לא. משום יהירות שו"ת שאילת שלמה א כד).


לוחם יס"ם

ש: איך לוחם יס"ם ביחידת מסתערבים הנמצא בכפר ערבי יניח תפילין?

ת: העוסק במצוה פטור מן המצוה (סוכה כו א).


תפילין של חברו

ש: מותר לי לקחת טלית ותפילין של חברי ללא רשותו – כי הוא שמח שנעשים בהם מצוה, כפי שכתוב בבבא מציעא כט ב?

ת: כך נפסק. שו"ע או"ח יד ד והגה. אבל לא בימינו. כי אדם רגיש ומקפיד על זה. ערוך השולחן או"ח יד יא. בן איש חי לך לך ו. כה"ח יד כ. שו"ת ציץ אליעזר יב ז.

[אמר הג"ר דוד פיינשטיין בן הגרמ"פ שאם הרבה מקפידים לענין טלית שלהם כמש"כ הער"ש בזמנו וכ"ש בזמנינו. ודברתם בם סי' א - רשם מ"צ).]


אשה ותפילין

ש: האם אשה יכולה להניח תפילין, כמו מיכל בת שאול (עירובין צו א. ע' תוס' ר"ה לג א ד"ה הא רבי)?

ת: את לא מיכל בת שאול, ומכל מקום כתוב בשולחן ערוך שאשה המניחה תפילין מוחים בידה (שו"ע או"ח לח ג), ועוד מיכל בת שאול הניחה תפילין בצנעה ולא בהפגניות. חוץ מהנאמר, יש גם בעיה של לא תלבש (תרגום יונתן שם). לפני שמוסיפים מצוות יש לקיים את החובה, עיין בספר מסילת ישרים. (וכן עיין דבר מעניין בכה"ח שם סק"ט, שע"פ הקבלה אין ראיה ממיכל בת שאול, שהייתה לה נשמה של זכר).

ש: שמעתי שגם בנות רש"י הניחו תפילין?

ת: לא ראינו מקור. מכל מקום עוד ארוכה הדרך עד שנגיע למדרגתן.

[ונשאל הג"ר מאיר מאזוז: האם נכונה "האגדה" בעניין בתו של רש"י – שנהגה להניח תפלין? והשיב: יכול להיות שהיתה חסידה כמיכל בת שאול. אבל לא שמענו אגדה זו (מקור נאמן ח"ב עמ' יח).

ונשאל הגר"א נבנצל: האם בזה"ז שגם נשים שומרות על גוף נקי – יש מקומות שלא למחות ביד אשה שרוצה להניח תפילין (עיין מ"ב לח יג)? והשיב: מנין ששומרות? תשובות אגיגדר הלוי עמ' עג – רשם מ"צ.]


שהחיינו על הנחת תפילין

ש: האם נער שמניח תפילין לראשונה לפני בר מצווה, יברך שהחיינו?

ת: כן. כל מצוה בפעם ראשונה. מרן הרב קוק (שו"ת אורח משפט רסח-רסט).

ש: זו הלכה או מנהג?

ת: לדעתו של מרן הרב קוק – הלכה ויש דעות אחרות.


אתיופים

ש: בדוכני הנחת תפילין האם אפשר להציע לאתיופים או להימנע בגלל שהם אולי לא יהודים?

ת: הם יהודים - כל זמן שלא יוכח ההיפך (יביע אומר ח אה"ע יא).


קרקפתא דלא מנח תפילין

ש: מהי החומרה המיוחדת בהנחת תפילין שבגללה כתוב בגמרא (ראש השנה יז, א), "'פושעי ישראל בגופן', מאי ניהו? אמר רב: קרקפתא דלא מנח תפילין"? האם מי שלא הניח תפילין יכול לתקן את הפגם?

ת: יש אומרים ש"קרקפתא דלא מנח תפילין" הכוונה דווקא לאדם שלא הניח תפילין אפילו פעם אחת בכל חייו (ר"ח, הרי"ף ד, א). לשיטה זו הלך הרבי האחרון מליובאוויטש, הרב מנחם מנדל שניאורסאון, ששלח את חסידיו להניח תפילין לאנשים ברחוב, אף שאחר כך אותם אנשים לא ימשיכו להניח. שלדעה זו, בכך שלפחות פעם אחת בחייו של אדם יניח תפילין כבר יוצא מגדר "קרקפתא דלא מנח תפילין".

לדעה אחרת הכוונה דווקא למי שלא הניח תפילין בגלל שהמצווה בזויה עליו, שמגונות עליו רצועות של תפילין (התוספות ד"ה קרקפתא שם). ויש המסבירים שזה לאו דווקא אמור לגבי תפילין, אלא הוא הדין לשאר מצות עשה שבגופו. שכל מצווה אסור לבזות, ואם לא קיים את המצווה אפילו פעם אחת זו שערורייה (הר"ן ד"ה בינוניים,קרבן נתנאל שם ס' י).

בכל אופן התוספות אומר שם, בסוף דבריו, שאם הוא לא הניח הוא יכול לעשות תשובה. כל דבר אפשר לתקן. אין דבר העומד בפני התשובה. אפילו על העבירות הכי חמורות כתוב שאם יעשה האדם תשובה, התשובה תולה ומיתה ממרקת. כלומר, שייעשה תשובה ואחר כך התשובה תושלם כאשר יהיו לו ייסורי מיתה.

[מסופר במגד גבעות עולם ח"ב עמ' נט: כשהגיעה ישיבת חברון לירושלים לאחר רצח תרפ"ט, היתה התנגדות גדולה מאנשי היישוב הישן להישיבה בגלל הלבוש שלהם [מעיל קצר] ןבפרט התנגדו לאופן שגדלו את שערותיהם [בלורית], אבל הגרי"ח זוננפלד קירבם וכיבדם שהכיר בגדלותן שלומדים תורה בקדושה וטהרה, ואל תסתכל בקנקן וכו'. וכבר היה מעשה ואנשים מהישוב הישן קיימו הפגנה סוערת נגד הישיבה, והניפו שלטים שבני הישיבה הם קרקפתא דלא מנח תפילין (ר"ה יז א), משום חציצה במקום הנחת תפילין ע"פ דברי המחה"ש (סי' כז) ומובא במ"ב (כז טו), ועיין מש"כ ע"ז הערוך השולחן (כז יד). ולאחר ההפגנה אמר הגרי"ח לראש המפגינים, דלא שייך כאן קרקפתא שלא מנח תפילין, שהרי גם לשיטתכם הם מניחים תפילין של יד ואינם בכלל קרקפתא דלא מנח תפילין, וחידוש הוא שלפ"ז נמצא ד'קרקפתא' לאו דוקא, ועיקר הכוונה הוא שאין לו חלק במצות תפילין, ועיין בשו"ע או"ח (לז א) 'גדול שכר מצות תפילין וכל מי שאינו מניחם הוא בכלל פושעי ישראל בגופן', הנה לא ביאר השו"ע חילוק בזה בין ש"י לש"ר, ועיין במ"ב שם פרטי הדינים בזה – רשם מ"צ.]


תפילין של ראש

ש: כשאני מעיר לאנשים שהתפילין שלהם על המצח הם אומרים שכך נהגו בפני רבניהם ולא העירו להם. יש להם על מה לסמוך?

ת: יש מלמדים זכות, אך לא לכתחילה. פסקי תשובות כז יח.


תפילין במנחה

ש: האם להניח תפילין במנחה?

ת: לא. משום יוהרא. אלא אם כן רבים נוהגים כן או נאלץ להתפלל ביחידות.


שעון ותפילין

ש: האם מותר להעביר את רצועת התפילין מעל השעון?

ת: כן. משנה ברורה מתיר (כז טז). ערוך השלחן אוסר (כז יג). לכן מותר (שו"ת שאילת שלמה א כה. וכשנשאל הג"ר מאיר מאזוז: כשכורכים רצועות תפילין של יד על הזרוע, האם מותר לכרוך על שעון? והשיב: "לכתחילה עדיף להניח את השעון בימין לצמיתות, ובמיוחד בשעון אוטומטי שא"צ מילוי בכל פעם. וכן אני נוהג". מקור נאמן ח"ב עמ' יח).


תפילין לשמאלי

ש: שמאלי שלא משיג תפילין שמאלית יכול להניח של ימיני ולהפוך?

ת: כן. צריך היוד מול הלב (פסקי תשובות כז ה).


דל"ת אחת או שני דל"תין

ש: אם אין לאדם מנהג מאבותיו בעניין קשר התפילין של ראש, כיצד יקשור את הרצועות?

ת: יש לעשות דל"ת פשוטה כיוון שכך הוא פשט השולחן ערוך ודעת רוב הפוסקים.

למקורות נוספים בענין לחץ כאן


תפילין של הרבי מלובביץ

ש: בתמונות וסרטים של הרבי מלובביץ רואים שהתפילין שלו על המצח. כיצד להבין?

ת: הוא בעצמו נשאל והשיב שבצעירותו, שם התחילו שערותיו. הדבקת שיער


הדבקת שיער

ש: הדבקת שיער חוצצת לתפילין?

ת: יש מקילים בשעת הדחק, כדברי השו"ע על כובע דק, אך אין לברך. אלא גם אשכנזים ינהגו כמו ספרדים לכוון על של יד גם על של ראש (פסקי תשובות כז אות יא).


הורדת תפילין ומחיקת שם ד'

ש: איך אפשר להוריד רצועה של תפילין של יד שצורתו ש-ד-י, הרי בכך מוחק שם ד'?

ת: אמנם יש שכותבים שלא נכון לשים אותיות שם ד' ברצועות בגלל הבעיה הזאת, אבל הורדת הרצועות הן לא בגדר מחיקת שם ד'. המחיקה של שם ד' שהתורה אסרה היא כשהשם כתוב בדיו על נייר, ופה זה לא דיו על נייר אלא צורה אחרת. האותיות ברצועות דומות לקוביות - שעל קובייה אחת כתוב ש' ועל קובייה אחת כתוב ד' ועל קובייה כתוב י' ומחברים ומפרידים, שזו לא המחיקה עליה דיברה התורה (שערים מצויינים בהלכה ט ס' א בקונטרס אחרון). אגב, גם לעניין דיני שבת מותר לכתוב כך ואין בכך בעיה (שמירת שבת כהלכתה טז, כג).


תפילין על פאה

ש: מי שיש לו פאה נכרית מודבקת בדבק חזק ומחליפה כל כמה חודשים, מותר להניח עליה תפילין?

ת: כן. בברכה. כיוון שהיא לזמן רב, אין כאן חציצה. שו"ת אגרות משה או"ח ד מ. פס"ת כז 96 (וכדומה, פסק הגר"מ פיינשטיין שמי שעשה השתלת שיער אין הדבר נחשב לחציצה לגבי תפילין, כיוון שנשאר השיער שם לעולם. רשומי אהרן ח"ב עמ' יד. ועל פאה נכרית שחובש כל היום ומוריד בלילה, אם הוא מתבייש להוריד בבית הכנסת, יניח בבית בלי פאה בברכה ושוב בבית הכנסת על הפאה בלי ברכה. שו"ת אגרות משה או"ח ד מ אות יח. שו"ת עשה לך רב ג ג. שו"ת משנה הלכות ו ח).


תפילין של יד בכתב בית יוסף ותפילין של ראש בכתב האר"י

ש: האם מותר ללבוש תפילין של יד בכתב בית יוסף, ותפילין של ראש בכתב האר"י, או יש פסול של מנומר?

ת: מותר כי זה לא באותו קלף.

למקורות נוספים בענין לחץ כאן


הנחת תפילין לבנות

ש: שמעתי שבאמריקה יש בתי-ספר דתיים מעורבים בהם גם בנות מניחות תפילין בתפילת בית-הספר. זה אפשרי? הם אומרים ששאלו רבנים!

ת: זו טעות גמורה ואיננו אחראים עליהם. ולא בתי-ספר פוסקים הלכה, אלא עליהם לשאול את גדולי הפוסקים. לא כל רב, עם כבודו, הוא במדרגת מורה הוראה בעניינים כאלה. שאל את גדולי הדור באמריקה (וכן כתב הג"ר צבי שכטר, אחד מגדולי אמריקה, במאמרו 'כל העדה כולם קדושים' – מ"צ).


התהפכות רצועת התפילין

ש: התהפכה לי רצועת התפילין כך שהשחור בפנים. מה לעשות?

ת: יש להקפיד רק ברצועות המקיפות את הזרוע ואת הראש ולא השאר. מ"ב כז ס"ק לח.


תיק תפילין

ש: בתיק התפילין האם לשים של יד בצד ימין או בצד שמאל?

ת: יש שני מנהגים (כה"ח כח יד), ועדיף בצד שמאל (מ"ב כח סק"ז. ערוה"ש כה יט. כח ח).

[פעם אמר נכדו של הגר"מ פיינשטיין, שבמ"ב נזכר, שטעמי הקבלה, בהנחת התפילין בכיס שלהם, יש לשים השל ראש בשמאל, לא בימין כמו שנהוג אצלינו. והשיב הגרמ"פ שאם כך כתוב, אין בזה הקפדה אמיתית, ויכול לעשות כזה אם רוצה, אף שנהוג בעולם אחרת, דהעיקר הוא שישימו במקום מסוים לסימן (שלא יחליפו בשעה שמוציאו, כי הרי צריך להקדים השל יד) (מסורת משה עמ' יז) – מ"צ.]


כריכות תפילין על היד

ש: ספרדים שמניחים תפילין של יד מיושב, איך ינהגו בכריכות על האצבע?

ת: מעומד. וכן להסיר מעומד (מ"ב כז סק"ח. כה"ח כח אות ו – מ"צ).


תפילין לחילוני

ש: אני אדם חילוני לא מקיים מצוות אך הייתי רוצה להניח תפילין כל יום. יש לזה ערך על פי הדת?

ת: בודאי. ערך גדול מאוד. עיין סמ"ג עשין סוף מצווה ג. ר"ן ר"ה פ"א (שיותר חפץ הקב"ה באדם רשע שיניח תפילין מאדם צדיק, כי הם יישרו אותו. עיין סמ"ג שם – מ"צ).


מגן גמיש לתפילין של יד

ש: האם מותר להשתמש במגן גמיש לתפילין של יד המהודק סביב החלק העליון של הבית ויש לו שתי מעלות: א. אינו נופל. ב. רוב הבית גלוי?

ת: בדבר הכיסוי הנהוג נחלקו רבותינו האחרונים.

יש אוסרים משלושה טעמים: א. מסתיר לגמרי את התפילין של יד. ב. נראה כמוסיף על הבית. ג. שלא להנהיג חדשות שלא היו אצל קדמונינו.

ויש מתירים בשלושה תנאים שהם שניים: א. שמשאירים עיגול גדול בחלק העליון כדי שלא יהיה מכוסה לגמרי. ב. שמסלקים אותו לפני ההנחה (ושמים אותו רק אחרי גמר הנחת תפילין של ראש כדי שלא יהיה הפסק). ג. שלא יהיה קבוע תמיד שאז הוא כציפוי בדבר פסול.

וכן נהגו להקל וזה מציל מקלקול התפילין.

וכן מרן הרב קוק התיר בשני תנאים (אורח משפט סי' ט): א. לא לבטל אותו לגמרי לתפילין ולזה מועיל המנהג להורידו בעת ההנחה. ב. שלא יהיה הדוק אלא רפוי שלא יהיה נלקח עם הבית – ובזה יש חסרון למגן הגמיש שצמוד.

אך מי שרוצה להקל, רשאי, אך יסירנו בשעת ההנחה.

עיין פסקי תשובות או"ח כז אות כג (רשימה ארוכה של כל הדעות).


תפילין בלילה

ש: חייל שחזר מפעילות מתמשכת בלילה, יכול להניח אז תפילין?

ת: לא. אסור להניח בלילה, שו"ע או"ח ל ב, אבל אפשר בין השמשות בלי ברכה. ויש מתירים עם ברכה. פס"ת שם ב.


תפילין בחול המועד

ש: מה לעשות אם בטעות הנחתי תפילין בחול המועד?

ת: בדיעבד אין עוון (הרי לפי הרמ"א או"ח לא ב, יש להניח תפילין בחוה"מ. אבל נוהגים בא"י לא להניח. ספר ארץ ישראל סי' יב – מ"צ).


תפילין לנכנס לשירותים

ש: מי שנכנס לשירותים לעשות צרכיו מוריד תפילין ומניח מיד אחר כך, האם מברך שוב?

ת: אשכנזים מברכים ולספרדים זו מחלוקת (מ"ב כה ס"ק מז. ח ס"ק לז. ביה"ל כה יב ד"ה ויש אומרים. בא"ח שנה א וירא יג. כה"ח שם אות עח – מ"צ).


תפילין בראש חודש

ש: האם גם במקום שלא אומרים כתר בקדושה של מוסף חולצים תפילין לפני כן?

ת: כן. רמ"א או"ח כה מא.


ש: מה יעשה אדם שבטעות התחיל להתפלל מוסף של ראש חודש עם תפילין?

ת: יסיים כך. מ"ב כה ס"ק סא.


חליצת תפילין

ש: מתי אפשר לחלוץ תפילין?

ת: אחרי ובא לציון. שו"ע או"ח כה יג.


קריאת שמע עם תפילין

ש: מה עדיף, קריאת שמע בלי תפילין לפני סוזק"ש מג"א, או עם תפילין לפני סוזק"ש הגר"א?

ת: פעמיים על תנאי (ע' פסקי תשובות נח ג, ט – מ"צ).


ברכות על תפילין

ש: שמעתי שאמר גדול אחד שגם לאשכנזים בארץ ישראל אין לברך על תפילין אלא ברכה אחת כשיטת הגר"א (או"ח כה, ה)?

ת: שתי ברכות, כנפסק במשנה ברורה (שם ס"ק כא) ובסידור עולת ראיה (ח"א עמ' כט-לא).

[וראיתי שכן נשאל הגר"ח קניבסקי, והשיב שידוע שיש בזה כמה דעות: בחו"ל נהגו כמו המשנה ברורה והרמ"א ובארץ ישראל נוהגים לברך ברכה אחת כדעת הגר"א בגלל שהוא היה מרא דארעא ישראל. ונשאל עוד אם מי שנוהג אחרת צריך התרת נדרים והשיב שלא, משום שהמנהג הוא מנהג טעות. בנוסף, אמר שכל גדולי ישראל בארץ ישראל ברכו ברכה אחת: הרב מבריסק, החזו"א, הרב אלישיב, הרב פישר, הרב אברמסקי, הרב סרנא, הרב זוננפלד (גליון 'דברי שי"ח' מס' 19, פרשת חוקת תשע"ג) - רשם מ"צ].