שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

מקלחת קרה בשבת (מאמר)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

שאלה: האם לאדם שסובל מהחום מותר להתקלח בשבת?

תשובה: ישנן כמה בעיות במקלחת בשבת:

א. אסור לסחוט את השיער ואת המגבת. לכן, אין לסחוט. יש לקחת מגבת שאינה עבה.

ב. אסור להשתמש בסבון. לכן, משתמשים בסבון נוזלי.

ג. אם הדוד הינו דוד חשמלי, המים הקרים נכנסים לדוד ומתחממים בשבת, ובודאי חימום מים בשבת הינו איסור חמור. לכן, הדוד צריך להיות מכובה. ברם, אפילו אם הדוד מכובה נוצרת בעיה, כי המים הקרים בכל זאת נכנסים אל תוך המים החמים שבתוך הדוד. הם לא מתחממים ע"י החשמל, אלא מתחממים ע"י המים החמים שבתוך הדוד, דבר הנקרא 'תולדות האור'. אור, הכוונה לאש. במקרה שלנו, חשמל.

המים החמים הינם תולדות האור, וחימום מים ע"י תולדות האור גם הוא איסור תורה. מה ניתן לעשות? קיים פתרון טכני: דוד רגיל שאינו מלא במים חמים. אדם מחמם את הדוד בערב שבת לקראת המקלחות של בני הבית. בכניסת השבת, נניח שחצי דוד מלא במים חמים למעלה, וחצי ממנו מלא במים קרים למטה. צינור יציאת המים החמים נמצא למעלה, וצינור כניסת המים הקרים למטה, והמים הקרים אינם מתערבבים במים החמים. כך בנויים הדודים, שיטה הנקראת 'כניסה שקטה'. מדוע הם בנויים כך? בכדי למנוע מערבולת. אחרת, בשעת המקלחת כל שנייה ושנייה החום ירד. אנו רואים שניתן להתקלח באריכות והחום יהיה יציב, ובסוף לאחר שימוש ארוך דרגת החום תפחת ותלך. כל זה משום שהמים הקרים אינם נכנסים לתוך המים החמים. לכן, אם יש לאדם דוד חשמלי אך הוא מכובה, מותר להשתמש במים בתנאי שהשתמשו בחצי הדוד או קרוב לכך.

ד. אף אם דוד השמש אינו חשמלי או שהדוד מכובה, קיימת שאלה נוספת, בשל המים הקרים הנכנסים לתוך המים החמים שחוממו ע"י השמש, דבר הנקרא 'תולדות חמה'. תולדות חמה הינו איסור דרבנן. אמנם, במקרה זה מדובר על 'דבר שאינו מתכוון' או 'פסיק רישא דלא ניחא ליה', שהוא איסור דרבנן, ויש פוסקים שמתירים.

ה. קיימת בעיה נוספת: גזירת הבלנים, שחכמים גזרו שלא להיכנס לבתי מרחץ בשבת בגלל שהבלנים היו מחללים את השבת ומדליקים בשבת. לכאורה, אסור לגמרי התקלח משום גזירת הבלנים.

אלא, שישנם שני פתרונות: א. לאיסטניס מותר. איסטניס הינו אדם רגיש. בימינו, כולנו רגישים. אנו מתקלחים פעם ביום או פעמיים ביום. פעם היו מתרחצים פעם בשבוע, אבל אנחנו מאוד סובלים מכך. איסטניס זה לא מובן שלילי, מדובר באדם שרגיל לתנאים נעימים. ב. גם לאחר גזירת הבלנים, מותר לרחוץ את הגוף חלק חלק – ידיים, רגליים, ראש. במקלחת זה בדיוק כך. פעם קראתי חידוש של הרב אלישיב שהטיפות אינן רצופות בתוך המקלחת וזה לא נקרא בבת אחת. חידוש מעניין.

סיכום: מי שסובל מהחום יכול להתקלח בשבת בדוד שמש או בדוד חשמל שמכובה שרוקנו ממנו את המים החמים עד חציו. אין לסחוט את שיער הגוף, ולא את המגבת, ואין להשתמש בסבון גולמי אלא בסבון נוזלי.