שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

מלאכות - בחולים ובמצבים חריגים (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

[מקורות ע"י הרב מרדכי ציון]


הוראות נסיעה למי שנוסע בשבת

ש: הרב פסק (שו"ת שאילת שלמה ג, קב) שאסור לתת הוראות נסיעה למי שנוסע בשבת. אך ראיתי בס' נפש הרב (עמ' קעג), שהגרי"ד סולוביצ'יק סבר להיפך, שאם לא ידעו את הדרך הנכונה, יסתובבו ברחובות העיר עוד יותר מהצריך להם, ויחללו את השבת ביותר, ועי"ז שנכוון אותם יהיה פחות חילול שבת. אם כן, מדוע הרב אינו סובר כן?

ת: איננו אחראים מה הוא עושה. לנו יש איסור של מסייע ומחזק ידי עוברי עבירה. וכ"כ בילקוט יוסף [שבת בכרך ב עמ' קפ ובכרך ג עמ' קח]. וכשנשאל האדמו"ר מקאליב, השיב: "אסור לומר לו כיוון הכתובות דבזה מסייע לו ומודה על החילול שבת, ואפי' שעי"ז ירבה בנסיעה ע"י שלא ידע. ויעוין בספר הערות במסכת סוטה דף י' שכתב הגרי"ש אלישיב (שליט"א) [זצ"ל], שבכגון דא איתא הלעיטהו לרשע וימות. כן כתב הגר"מ מאזוז שליט"א בירחון אור תורה שבט תשע"א, שיאמר לו כל זמן שאתה באוטו איני יכול לענות לך, לכשתצא מהאוטו אני יענה לך ע"כ. אמנם בזה נראה לי שלא כ"כ הועלנו כי סוף סוף אח"כ יחזור לרכבו ליסוע, ונמצא מסייע לו בזה, וגם בזה מראה שאינו מוחה בו כדבעי". שו"ת קול מנחם או"ח א רפ. ומובא בס' מאור השבת ח"א עמ' תצא, שהגרש"ז אוירבך ממליץ לומר לנהג שאסור לו לחלל שבת ואסור לו לנסוע והיות ואני רוצה למעט ממך חילול שבת שלא תסתובב הרבה לכן אומר לך המקום, ובזה יוצא גם ידי חובת מחאה. ועיין עוד בעניין בחוט שני שבת להגר"נ קרליץ שבת ח"ד – מ"צ). ש: האם מותר לכוון גוי שנוסע בשבת? ת: כן. אין בזה לפני עיוור, כי מותר לו לנסוע.


טלפון לבטל נסיעת פיקוח נפש

ש: אני עובדת בבית-חולים בפיקוח נפש ונוסעת בשבת. לפעמים אין בי צורך, האם מותר שאטלפן או יטלפנו אלי כדי לברר ולחסוך נסיעה?

ת: כן. אמנם הגרשז"א אוסר כי הנסיעה היא פיקוח נפש ולא ההתקשרות בטלפון. צבא כהלכה לב א ד. וכן הגרי"ש אלישיב. תורת היולדת כא הערה א. אבל הגרח"פ שיינברג התיר כי גם בפיקוח נפש יש למעט איסורים. שם הערה ב. כמבואר במשנה ברורה שכח לה. וכן מותר לטלפן לרופא או לאמבולנס אם הבעיה הסתדרה, כדי שלא יסעו או יחזרו מנסיעתם. וכן אדם שלא הגיע ליעדו והמשטרה מתחילה בחיפושים, עליו להתקשר למשפחה או למשטרה (כדמצינו בגמרא שבת ד א, בתוס' שם ד"ה וכי ובמג"א צ ל שאומרים לאדם לחטוא חטא קל, כדי שלא יבוא לחטא חמור – מ"צ).


נסיעה בשבת

ש: אדם שמסיע יולדת בשבת לבית חולים, יכול להפעיל Waze כדי לקצר את הדרך?

ת: כן. כי הפעלתו היא איסור דרבנן, ותוספת נסיעה היא מן התורה (עיין בפירוש הרב על קצשו"ע ח"ג סי' צג – מ"צ).


דלת תקועה בשבת

ש: אם דלת תקועה בשבת ואי אפשר לצאת, מה שגורם צער רב, האם אפשר לפרק את המנעול?

ת: על ידי גוי. ואם יש ילד נעול בשירותים לכל השבת ואחוז בפחד או שאר מקרים של פיקוח נפש - מותר גם על ידי יהודי. פס"ת שח יב.


כיסא גלגלים ממונע או קלנועית בשבת

ש: האם מותר לבוא לבית הכנסת בשבת עם כיסא גלגלים ממונע או קלנועית?

ת: הדבר מותר אם יש מתקן מיוחד של מפסק גרמא או שעון שבת (הג"ר שלמה זלמן אוירבך, שולחן שלמה ח"א ס' שא ס"ק ג. הג"ר שאול ישראלי, מראה הבזק ח"ד ס' לא-לט. שו"ת שאילת שלמה ד קח).


קלנועית בשבת

ש: מותר לאדם נכה ומוגבל לנסוע בשבת בקלנועית עם אישור של מכון צומת?

ת: כן. לכל אדם אסור, אך לו מותר, שמותר בגרמא ופה זה פחות מגרמא. פוסקים גדולים התירו (וכן תשובת הגר"ש ישראלי. תחומין ח – מ"צ).


קלנועית בשבת

ש: מותר לחולה להשתמש בקלנועית בשבת עם מתקן גרמא?

ת: כן. אפשר להתיר גרמא בשבת עבור בטחון או חולים, וכן במצבים כאלה אפשר להתיר איסור דרבנן בשינוי. אמנם לפי מרן הרב קוק חשמל הוא מן התורה (אורח משפט עא), וכן הגרב"צ עוזיאל (שו"ת משפט עוזיאל ב לו ב) וכן הגר"ע הדאיה (שו"ת ישכיל עבדי ה לח – מ"צ). אבל סוגיא דעלמא שהוא מדרבנן אם אין חוט להט. אבל כל זה לחולה שאין לו פתרון חלופי.


מקלחת חמה בשבת

ש: אם אני מאד סובל מותר לי להתקלח בחמים בשבת?

ת: מותר בכמה תנאים:

א. שיש צער רב, כגון לכלוך או זיעה רבה.

ב. שמוש בדוד שמש או דוד חמשל מכובה שימשכו ממנו מים חמים רבים ביום ששי.

ג. סבון נוזלי.

ד. לא לסחוט שער אלא לנגב בעדינות.

ה. מגבת גדולה שלא תיסחט (שמירת שבת הלכתה יד יא. שו"ת שאילת שלמה א קסא, קסב).


רפואה חילופית בשבת

ש: האם חולה מסוכן שדורש בכל תוקף תרופה חילופית בשבת הכרוכה בחילול שבת, לתת לו?

ת: אם הוא מאמין בזה ומסרב בלי זה אז לתת לו כמו שהרמב"ם מתיר בהלכות ע"ז לוחש על המכה אם האדם מאמין בזה וזה מרגיעו (הל' ע"ז יא יב).


שמירת שבת ופיקוח נפש

ש: חזרתי בתשובה, זה מאוד ציער את אימי, קבלה התקף לב ואומרת שאם אמשיך, שוב זה יקרה לה. האם פיקוח נפש דוחה תשובה?

ת: לא אתה גורם לה פיקוח נפש אלא היא בעצמה. יתר על כן, הרופאים אומרים שלא צער הוא הגורם להתקף לב (ב"ק צא א. קידושין כד ב רש"י. דאבעית נפשיה, כלומר היא הפחידה את עצמה).


בדיקת שתן בשבת

ש: האם מותר לבצע בדיקת שתן בשבת, כגון לדעת כמות סוכר או ימי פוריות? מקור?

ת: אם נצרך, מותר, כי אין זו הצביעה שאסרה תורה שאני צריך חפץ צבוע. שמירת שבת כהלכתה לג כ.


צילום מתפרעים גויים בשבת

ש: האם מותר לצלם בשבת ערבים שמתפרעים ואחר כך מאשימים אותנו בשקר?

ת: כן. זה חלק מן המלחמה שארץ ישראל תהיה תחת ריבונותינו השלמה, כמו שכתוב עד רדתה. שבת יט.


הרגעת יולדת בשבת

ש: יולדת שבנה בבית-חולים נמצאת מאוד בלחץ. האם מותר לה לטלפן בשבת כדי לדעת מה שלומו?

ת: כן, כמו שמדליקים את הנר כדי להרגיעה.

[ודלא כהגרי"ש אלישיב. קב ונקי סי' קא. וידוע ר' חיים מבריסק כמחמיר בענייני פיקוח נפש. זריז מאין כמותו היה כאן ו"מחמיר" מאין כמותו. "מחמיר" – לפי הגדרתו של ר' חיים עצמו. וכך היה אומר: "כלום אני מקיל באיסורים? אדרבה, אני מחמיר בפיקוח נפש". אישים ושיטות 65-64. המועדים בהלכה צה. עובדות והנהגות לבית בריסק ב פא – רשם מ"צ.]


תוספי מזון בשבת

ש: האם תוספי מזון וויטמינים אסורים בשבת כתרופה או מותרים כמזון?

ת: אסורים כתרופה, אך תמיד אפשר לקחתם לפני ואחרי שבת (שמירת שבת כהלכתה לד כ).


דיני תומכת לידה – דולה

ש: האם מותר להזעיק אותה טלפונית בשבת?

ת: כן.


ש: באילו אופנים מותר לה להגיע לבית החולים?

ת: אין לה לנסוע ברכב וכן אין לעשות פעולה נוספת ברכב כדי לאסוף אותה. אלא יש ללכת ברגל או עם נהג גוי או להצטרף לנסיעה מביתה של היולדת (וכן הגרי"ש אלישיב. קב ונקי סי' קז).

ש: אם היולדת בלחץ, מותר לתומכת לידה לנסוע ברכב פרטי שלה, כי עד שבא הנהג לוקח הרבה זמן?

ת: לא.


ש: מותר לה להביא חפצים איתה? טלפון נייד, שמנים וכדומה?

ת: כן, מה שנצרך.


ש: מותר לה לחזור הביתה?

ת: כן. עם נהג גוי


ש: אם יש חשש לנסוע עם נהג גוי, יש התר לתומכת לידה לנסוע ברכב פרטי שלה?

ת: לא (עי' שמירת שבת כהלכתה לו יא).


לחצן גרמא בב"ח

ש: בבית חולים הדסה עין כרם יש לחצן גרמא לפתיחת דלתות בשבת. האם מותר להשתמש בו אם אני מבקר?

ת: כן. גרמא מותר לצורך רציני, וכן הוא ביקור חולים (עיין חוות בנימין להגר"ש ישראלי א רכ).


מנוף חשמלי לאדם עם פיגור

ש: האם מותר לנו להפעיל מנוף חשמלי עבור עיוורת מפגרת כדי להעביר חניכה שלא יכולה ללכת לבדה מכסא הגלגלים למיטה? יש לנו מערכת הפעלה מיוחדת לשבת, אך התקלקלה.

ת: כן. הפעלה בשינוי.


מוזיקה בשבת

ש: מי שסובל ממחלה דיכאונית חמורה ומוזיקה מאוד מטיבה לו, מותר בשבת?

ת: כן. להדליק ביום שישי. דינו כחולה שמצטער בכל גופו, כלומר חולה שאין בו סכנה ומותר. בשעת הדחק גדולה, להפעיל בשינוי. עיין שו"ת חלקת יעקב (או"ח סי' סד: "להעמיד הרדיו מע"ש בשביל חולה עצב רוח שהזמרה לו לרפואה, והעליתי להתיר... בעצב רוח ומרה שחורה דהוא חולי ממש... וכשהוא במדריגה גדולה אפשר דמיקרי גם חולה שיש בו סכנה, כחולה נכפה... אבל נידון דידן מיירי באיש חולה עצבים ומרה שחורה והזמר הוא לו לרפואה, דמי ממש למי שיש לו מכה שמצטער ממנו כל גופו דמבואר בשו"ע דמיקרי חולה שאין בו סכנה... וזה פשוט לפע"ד. ודברי המג"א שכ"ח י"ב דבמיחוש בעלמא אסור שבות, אינו ענין לכאן, דזה מיקרי חולה שאין בו סכנה ממש וכאמור" - מ"צ).


החלפת בטריות במכשיר שמיעה בשבת

ש: אדם קשה שמיעה שנגמרו לו הבטריות בשבת, מותר להחליפן?

ת: לכתחילה יש להחליף תמיד בטריות יום שישי לפני שבת ולהשתמש בבטריות טובות שמחזיקות מעמד יממה, אך אם לא עשה זאת ונתקע, כיון שבלי שמיעה הוא סובל קשות, מנותק מהסביבה, לא מבין מה אומרים ומתבייש וגדול כבוד הבריות, ולפעמים יש בזה גם סיכון, דינו כמצטער בכל גופו וחולה שאין בו סכנה, ומותר להחליף בשינוי, ואין בזה איסור בונה ותיקון מנא, כי זו פעולה שגרתית. ועיין שו"ת מנחת שלמה (א ט) שחסרון שמיעה נחשב כצער הגוף כי "חירשו נותן לו דמי כולו" (בבא קמא פה ב) ו"נראה דמי שאזנו כבדה משמוע חשיב נמי כחולה, ואף שהמכשיר אינו מרפא". ועיין שו"ת ציץ אליעזר על כבוד הבריות (ו ו אות ג) בקשר לטלטול בשבת של מכשיר שמיעה לנזקק לכך

("אין לך כבוד הבריות גדול מזה כמניעת בושה ובזיון מהחרש מאי שמעו לקול המדברים אליו. דאין לתאר גודל החרפה ובושת הפנים ואי הנעימות הנגרמת לו מדי בואו בין אנשים ובבית הכנסת והוא בודד לו, אינו מקשיב להנעשה, ולא יכול להשיב למה ששואלים אותו, באופן שיש בזה משום כבוד הבריות יותר מהנידונים האמורים... לכן יש להתיר טלטול מוקצה משום כבוד הבריות גדול כזה ולהתיר לחרש לשאת בשבת מכונת החרשים". והרב ישראל רוזן, ראש מכון צומת, מסר לנו שהשינוי יעשה בעזרת פינצטה, מספרים או מלקחיים קטנות, ואם אין בעזרת מזלג וכד', ובלבד שיהא ניכר ומוחש שזה 'שינוי' מטריד - מ"צ).


חזרת אחות בשבת

ש: אני אחות. אם יש לי תורנות בשבת, אני רשאית לחזור ברכב או בהסעה על ידי יהודי?

ת: לשיטת הגרמ"פ מותר, לשיטת הגרשז"א אסור. לכן לחזור על ידי נהג גוי, ואם אין נהג גוי, אז על ידי יהודי.

(שו"ת אגר"מ או"ח ד פ. ה כה. שו"ת מנחת שלמה א ח. והוסיף הגרשז"א בהערה: "מקצת מהדברים האמורים כאן מובאים בסימן הקודם, אך היות ונדפס בספר החשוב והמפורסם 'אגרות משה' חלק ד' או"ח סי' פ' פסק הלכה בענין זה מהאי גאון וצדיק מפורסם, הקדוש ברוך הוא יאריך ימיו ושנותיו בטוב ובנעימים, והדברים נוגעים למלאכות דאורייתא בשבת, הנני מפרסם מאמר זה לאחר שהגאון הנ"ל שליט"א נתן לי רשות על כך". התורה המשמחת 230-229. עוד פוסקים הסוברים כהגרמ"פ: הגרי"י קניבסקי בשם החזו"א. אורחות רבנו א ריג. גרי"ז מבריסק מובא באסיא נו 64. שו"ת תשובות והנהגות ג קה, ד פ. שו"ת עמוד הימיני סי' יז – מ"צ).