שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

כבוד התפילין (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

[מקורות ע"י הרב מרדכי ציון]


תפילין שנפלו

ש: מה לעשות אם תפילין נפלו?

ת: המנהג הפשוט לא לצום אלא לפדות בצדקה. וכן להוסיף לימוד תורה. פסקי תשובות מ ב.


רצועת תפילין וציציות על הרצפה

ש: האם אין בעיה בכך שכשאנשים מניחים תפילין הרצועות של תפילין נופלות על הרצפה ולאט לאט נכרכות ועולות על היד. וכן גם בטלית, שהציציות נופלת על הרצפה בזמן העטיפה?

ת: צריך להיזהר בדבר הזה. לא נראה לי שיש בעיה בתפילין של ראש, אלא רק בתפילין של יד. לכן כשפותחים את הרצועה יש לדאוג שזה לא ייפול על הרצפה, אלא על שולחן או על הסטנדר שלידו מתפלל.

גם בטלית, אין שום סיבה שזה ייפול על הרצפה. הרי תופסים את הטלית, מרימים ואז הטלית נפתחת, כך שהיא לא על הרצפה.

כמובן, גם אם שנייה אחת הציציות נוגעות ברצפה אז האדם בוודאי אינו רשע, אלא שצריך להיזהר לא לעשות בזיון לתשמישי מצווה בכך שיהיו על הרצפה. הפיתרון טכני ולא מסובך.


ערימה של תפילין

ש: האם מותר לעשות בישיבה מדף בו התפילין יהיו מסודרים בערימה אחד על גבי השני או שזה בזיון לתפילין?

ת: זה לא בזיון, ואם מסדרים יפה זה מותר. מותר לשים תפילין על תפילין גם אם זה תיק תפילין. כתוב בתשובות הרב גורן, שחייל המניח את התפילין בתיקו, יניחם למעלה ולא למטה, אך לפעמים צריך לשים אותם באמצע כדי שיהיו מוגנים. יוצא שמה שמסביב הוא גם הגנה, גם הטלית. לכן אפשר לעשות ערימות כאלה, אך העיקר הוא לעשות ערימה טובה ומסודרת, כדי שלא יפלו התפילין.

[נביא כאן את התשובה המלאה של הג"ר שלמה גורן המופיעה בפסקי הלכות צבא (עמ' 77):

נשאל הרב גורן: במסגרת האימונים יצאנו למסע ולסדרה, ארזתי חפצי (נעלים, כלי אוכל וכו') בתוך התרמיל, כשהגעתי לתפילין התעוררה אצלי בעיה כיצד לארוז את התפילין שלא ילכו חס ושלום בדרך ובצורה של בזיון.

תשובה:

1. לפי ההלכה חייבים לארוז את התפילין בנרתיקן בתוך התרמיל מעל לכל שאר החפצים, מאחר ואסור להניח שום דבר על תפילין, שקדושתם חמורה.

2. מאחר וקיים חשש שהתפילין ייפגעו בנפילת התרמיל או על ידי מכה, מן הראוי לכסות אותם בתוך התרמיל בכלי אחד שבכוחו לעמוד נגד מכה (כגון כלי אוכל), למרות שעל ידי כך הכלי השני יונח על התפילין, מאחר ותפקידו לשמור על התפילין מותר.

3. מכל מקום יש להזהר לא לארוז את התפילין ליד חפצים האסורים בנגיעה בשעת תפילה, כגון נעלים וכו'.

4. רצוי איפוא לעשות הפסק בין התפילין לבין שאר החפצים על ידי חפץ נקי ומכובד – רשם מ"צ.]


"תבלה ותתחדש" על תפילין

ש: נמנעים מלומר "תבלה ותתחדש" על נעליים של עור. האם יש להימנע מאמירת "תבלה ותתחדש" גם על תפילין (שו"ע או"ח רכג ו. הגה שם)?

ת: לא, כי תפילין זה מצוה.


כיבוד מי שתפילין מונחות עליו או בידו

ש: מסופר בפסקי תשובה (ח"ב סי' קנז) שנזדמנו לפני הגרי"ד מבריסק (בעל בית הלוי) שני אנשים בדרך כניסתם לבית המדרש כאשר אחד מהם היה לבוש טלית ותפילין והשני נשא את הטלית והתפילין בידו. הייתה מבוכה בין הלומדים, למי מהם יש דין קדימה לכבדו לכנוס ראשון. מה דעת הרב?

[והשיב הגרי"ד מבריסק (שם) שקודם זה שתפילין בידו, כי במשנה במסכת נגעים (יג, ט) מובא שהבגדים בדרך לבישתם אינם נקראים שבאו אל הבית, ואם נושאם ביד קרינן גם עליהם והבא אל הבית, ולכן הנושא טלית ותפילין קודם לכנוס].

ת: מי שלובש. כי מקיים מצווה.

למקורות נוספים בענין לחץ כאן


סידור על קופסת התפילין

ש: האם מותר להשעין סידור על קופסת התפילין?

ת: לא. התפילין הן קדושה, לכן הקופסה היא תשמישי קדושה (שו"ע או"ח קנד ג). אמנם באמת הפרשיות שבתוך התפילין הן קדושה, לכן קופסת התפילין השחורה מסביבן היא תשמישי קדושה והקופסה, כלומר, הנרתיק, היא תשמיש של תשמיש. אך האותיות שי"ן, דל"ת ויו"ד על התפילין, שם ד', הם בעצמם קדושה. ולכן הנרתיק הוא תשמיש דקדושה, כמובא בשולחן ערוך או"ח מב ג, ואי אפשר להשתמש בו כסטנדר.

[וכן אמר הגר"ח קניבסקי שיש להיזהר מלהניח את הסידור על גבי הקופסאות, מפני שיש בכך הורדה בקדושתם. אמנם מועיל שיעשה תנאי קודם שישתמש בהם, שיוכל להניח עליהם את הסידור (עיין שו"ע או"ח מב, ג. מ"ב ס"ק יז) - רשם מ"צ].