שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

הפרדה בבית כנסת (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

[מקורות: הרב מרדכי ציון]


הפרדה בבית-המקדש

ש: האם גם בבית-המקדש הייתה הפרדה בין גברים ונשים כמו שיש היום בבתי-כנסת?

ת: כן. בשמחת בית השואבה נשים היו למעלה על גזוזטרא. משנה סוף סוכה. ועיין סוכה נב-נג. וגם כל השנה הייתה הפרדה. עיין מאמר למקדש מעט של מרן הרב קוק במאמרי הראיה (515-511 – מ"צ).


דרשת אישה בבית הכנסת

ש: האם מותר לאישה לדרוש בבית הכנסת?

ת: ברור שהדבר אסור. א. שהרי נפסק שאסור לגברים להסתכל על נשים (ברמב"ם, הלכות איסורי ביאה כא ב. שו"ע אה"ע כא. קצשו"ע קנב ח). אמנם, אנשים רבים אינם מקיימים את ההלכה הזאת, אך בבית הכנסת שהוא מקום קדוש, הדבר חמור יותר לאין ערוך. ב. לא נהגו כן בכל הדורות, ואין לשנות סידרי תפילה וסידרי בית כנסת ובוודאי לא לעשות כן בלי הוראה מפורשת להיתר מגדולי הדור בארץ ישראל (שו"ת הרשב"א א שכג. וכן באורח משפט לה). ג. והגר"מ פיינשטיין אסר לנשים לדרוש אפילו שלא בשעת תפילה (שו"ת אגר"מ או"ח ה יב). ד. כך גם ראינו שפרופ' נחמה ליבוביץ סרבה בתוקף להרצות בבית-כנסת.


נשים בבית-הכנסת

ש: האם יש מעלה אם אני מתפללת בבית-הכנסת ולא בבית?

ת: לא חייבת אבל יש מעלה. עיין ילקו"ש עקב תתעא.

עזרת נשים

ש: מה עדיף – עזרת נשים למטה מאחורי מחיצה, או למעלה?

ת: שניהם טובים. אבל למעלה עדיף בתנאי שלא רואים את הנשים (וכן סיפר הגרי"ד סולוביצ'יק על בית כנסת מסויים בווילנא בו לא התפללו המקפידים בגלל סיבה זו. דברי הרב קנו – מ"צ).


מחיצת בית-כנסת

ש: מה הגובה המזערי של מחיצת בית-כנסת?

ת: בלית ברירה יש מקילים בגובה כתפיים. שו"ת אגרות משה או"ח א לט. אבל כשאפשר, ודאי צריך מעל הראש. שם מ-מא, מד. ג כג (עיין עוד שו"ת מנחת אליעזר ז ח. שו"ת שבט הלוי א כט. ומסופר על רבנו הרב צבי יהודה, כשיצא פסק של הג"ר משה פיינשטיין בנוגע לגובה מחיצה בין גברים לנשים בבית כנסת, שבשעת הדחק אפשר להקל והרבי מסטמאר יצא נגדו, אמר: "ידוע שדרכינו חלוקות ושונות, אך בעניין זה הוא צדק". ס' רבנו עמ' 122 – מ"צ).


תפילה בלי מחיצה

ש: יש קיבוץ חילוני שמתפללים בשבת מעורבים גברים נשים. אם אומר להם לשבת נפרד, יסכימו אך בלי מחיצה. כדאי, או שזו שותפות בעבירה?

ת: כדאי כדי להקטין את העבירה. רש"י סוטה מח ב בענין זמרי גברי. שו"ת אגרות משה או"ח א מד.