שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

הלכות תשעת הימים (מאמר)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

ממתי אי אפשר לאכול בשר? אשכנזים- מיום א' ספרדים אוכלים ביום א' של ר"ח ולא אוכלים מיום ב'. תימנים לא אוכלים רק בסעודה מפסקת לפני תשעה באב. וממתי מתחיל יום א'? מהלילה. כי כל ההלכות שבתורה מתחילים מהלילה. כל דבר מתחיל בלילה. ליל עשרה בטבת אפשר לאכול, כי הוא מתחיל ביום. כי זה מה שקיבלו את הצומות. אבל ע"פ דין רגיל שבין המיצרים- זה מתחיל בלילה. ולכן הלילה אי אפשר לאכול בשר.

האם אפשר לאכול תבשיל שהתבשל עם בשר אך לאוכלו בלי בשר? יש אומרים שמותר ויש שאוסרים.

האם אפשר לאכול דבר סתמי שהתבשל בכלי בשרי? כן, זה נקרא נט בר נט וזה מותר. נותן טעם בנותן טעם שהבשר נתן טעם בסיר והסיר נתן טעם בתפוחי אדמה, אך פה לא שייך דין זה ולכן מותר.

האם לזרוק את הבשר משום בל תשחית? תשמור אותו בפריזר. אבל אי אפשר? אז תזרוק אותו, וזה לא בל תשחית, כי אם אתה לא יכול לאוכלו אז אין בזה בל תשחית כפי שאומר הרמב"ם שבל תשחית הוא שנוהג באוכל מנהג השחתה.

יין אסור בתשעת הימים. גם לתימנים לספרדים ולאשכנזים.

יין הבדלה- אשכנזים נותנים לילד, ספרדים ותימנים- שותים הם בעצמם.

מיץ ענבים לעניין זה הוא יין, רק למזבח הוא לא נקרא יין כי צריך יין שהוא משכר, יין שכר.

יין יבש ששותים לבריאות האם הוא מותר? זה מח' של הסקרים בין הרופאים.

אדם שיש לו צורך רפואי לשחות- אז מותר אך השאלה היא איזה צורך רפואי זה. לכל אדם זה בריא לשחות כי זה מפעיל את כל שרירי הגוף ולכן צריך לבחון מהו הצורך הרפואי. אם אדם יש לו באמת בעיה שיש לו ניוון שרירים אז הוא באמת צריך והוא יכול גם לשתות יין וכן הלאה אם צריך. יש הבדל בין חולה לבין אדם בריא שזה מוסיף לו בריאות. כמו בוויטמינים האם מותר לקחתם בשבת? לא, אבל זה צורך רפואי? זה בשביל להוסיף בריאות ולא צורך ממשי, כמובן להוציא מי שחסר לו ברזל וכדו' באופן קיצוני והרופאים אמרו לו שהוא חייב אחרת...

אם כן בעניין רחיצה:

אשכנזים לא מתרחצים. גם בקרים בתשעת הימים. ספרדים מתרחצים בקרים.

אבל איסטניס מתרחץ אבל שבעה, וכך היה רבן גמליאל. איסטניס זהו אדם רגיש ומפונק, ולא במובן השלילי. כיום כולנו איסניסטים. כי כולנו מתרחצים כל יום, ואם אנחנו לא מתרחצים כל יום אז אנחנו לא נקיים. אז לא התרחצו, התרחצו בקושי. כתוב שאסור לגור בעיר שאין בה בית מרחץ, אז משמע שזה נדיר. וכן מה שצריך להתרחץ לפני שבת- אז משמע שלא היו מתרחצים כל יום. וכן כתוב שתלמיד חכם מוריד נעליים פעם בשבוע, כלומר הוא לא מתרחץ. המיים היו יקרים, היה קשה לחממם. וכן קשה להביאם מהנהר/בור/מעיין.

סיכום: להתרחץ כי אנחנו איסטניסטים. ולכן מותר להתרחץ כל שבעת הימים אבל פושר ומהר.

וכן כבוד הבריות- אחד הוא מזיע והוא מפריע לאחרים. שהתירו מכבוד הבריות איסור מדרבנן. ואפילו ביום הכיפורים התירו להתרחץ מי שהוא מלוכלך מאוד.

סיכום: גם כבוד הבריות. רק יש אנשים מסריחים בפה- אז צריך לצחצח שיניים ביום צום, להוציא את יום כיפור ותשעה באב. או שתלעס מסטיק לעוס מאתמול שהרוב מקילים.

תספורת וגילוח

חתונות- מימלא אשכנזים לא יכולים. ספרדים מהיום.

מוזיקה מימלא כל השנה אסור.

לבישת מכובסים- אשכנזים לא לובשים מכובס מהיות. ספרדים מהשבוע שחל בו. גם פה יש בעיה, כי אנחנו רגילים להחליף בגד כל יום. להחליף בגד זה תענוג לא להחליף בגד זה צער. ולכן מי שרגיל להחליף בגדים- יכול להחליף, אז ישנה עצה בשביל אנשים כאלו- שילבש את הבגד לחצי שעה, למספר חצי שעה אין מקום. אם אדם מזיע אז זה לא משנה חצי שעה.. אז נתנו עצה אחרת- לזרוק לרצפה, אבל הרצפה שלנו היא נקייה. פעם הרצפה לא היתה נקייה. עכשיו הכל מרוצף ונקי, אז אמרו שידרוך. אבל גם הנעליים שלנו נקיות. ולכן צריך ללכלך את הבגד. הוא מתלבש במקלחת אז ינגב את הברז בבגד או משהו כזה. ואיך יילך ככה? לא, יעשה את הליכלוך מבפנים הבגד ולא מבחוץ. היו שהתירו לעשות זאת אפילו בשבת, אך נראה שזה אסור כי הוא מכין. או שזהו סוג בגד שיוצא שהוא מכין או שהוא אומר שהוא מכין- אז זה מכין ליום חול. סיכום: הכי טוב ללכלך את הבגד, את כל הבגדים. גם אבל בתוך שבעה. שהוא לובש בגד שצריך לקרוע אם זה על אביו ואימו ואם לא אז לא צריך. על אביו ואימו זה מצווה ומצווה להיות קרוע. ונ"מעל אחיו הוא קורע, ויכול מייד להחליף בגד, אך אצל אביו ואימו צריך לקרוע אם מחליף בגד.

האם מותר לשטוף את הבית? כן, זה מותר.

שמעתי שיש מנהג לשטוף את הבית אחרי מנחה בתשעה באב. לא חייבים בזה. לא המשיח אלא הניקיון.

גופיות וגרבים- לא שייך בזה איסטניס? זה כן איסטניס- אבל יש לזה פתרון, אז למה צריך את הסברא של האיסטניס. כנראה שכבר בדורות הקודמים היו איסטניסטים. ואין הכי נמי כבר בגמ' משמע שלא היו מחליפים כל יום את הבגדים שהיו עניים מאוד, אבל עכשיו העצות האלו נמצאות. אז רואים שלא התירו ככה, אלא ישנה עצה אחרת ללכלך את הבגד. התייחסו אל זה בפירוש ולא רצו להתיר זאת.

אסור לכבס וללבוש אח"כ ואסור ללבוש מכובס. אבל אם אין לו בגד אחר והוא מסריח אז מכבוד הבריות יכול לכבס, אך אם אין סיבה אז אסור לכבס. למה אסור לכבס? כי לכבס זה לכבס. זה דבר כזה משמח שהבגד מלוכלך ועכשיו הוא מכובס ונקי. "מעוונותי כבסני" זה משמח לנקות ולשטוף רצפה.

בגדים שמסריחים את הבית האם מותר לכבסם? ישים בעוד שקית ועוד שקית ויסוגרם היטב.

האם צריך ללכלך את הבגד לפני תשעת הימים? לא, באותו יום אשר לובש אותו יכול ללכלכו.

==





















==