שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

ארור טוקבק המכה בסתר (מאמר)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

גרסה מ־13:02, 28 ביולי 2016 מאת Maale (שיחה | תרומות) (Maale העביר את הדף ארור טוקבק המכה בסתר ל־ארור טוקבק המכה בסתר (מאמר))

(הבדל) → הגרסה הקודמת | הגרסה האחרונה (הבדל) | הגרסה הבאה ← (הבדל)

ארור טוקבק המכה בסתר

[ראיין: הרב מרדכי ציון]


ש: כל יום יש עשרות אלפי טוקבקים. האם זו ברכה, בכך שהציבור הרחב משתתף בדיון חופשי?

ת: היה יכול להיות ככה, אבל למעשה אנשים רבים מנצלים את האנונימיות כדי להעליב ולפגוע, לרמות ולשקר. על זה כתוב בתורה: "ארור מכה רעהו בסתר". לא רק אסור, אלא גם ארור, ורש"י מסביר שהכוונה ללשון הרע. כך נוכל לומר: ארור טוקבק המכה בסתר(אגב, טוקבק היא מילה אנגלית, אך באנגלית יש לה מובן אחר. בעברית אומרים: תגובית).


ש: אולי כי זה ספונטני, ואז אדם לא חושב הרבה?

ת: א. גם כאשר אדם ספונטני, עליו לשמור על לשונו. בשביל זה נכתבו הספרים חפץ חיים ושמירת הלשון. הלומד חפץ חיים יודע מה מותר ומה אסור. והלומד שמירת הלשון יוצר בנפשו אי יכולת נפשית לדבר לשון הרע.


ש: ובינתיים מה יעשה אדם שלא למד ספרים אלה?

ת: הכי טוב שיימנע מלפרסם תגוביות. אין בזה הכרח. העולם לא יתמוטט אם ישתוק, ואם הוא סובר שיש הכרח, אז בינתיים יש כלל גדול על רגל אחת: מה שהנך שונא שיעשו לך, אל תעשה לאחרים. אך יש לדעת שלא כל תגובית היא ספונטנית...


ש: כיצד? היא מתכוננת מראש?

ת: כן. יש אנשים ששונאים אדם מסוים, או קבוצה מסויימת, או רעיון מסויים, ומנצלים כל הזדמנות ישירה או עקיפה, להוציא שם רע. יש גם סוכנויות טוקבקים בתשלום שמומחיות לקדם עניינים פוליטיים או אחרים בעזרת טוקבק.


ש: למה אין צנזורה?

ת: זה תלוי. יש "טוקבק בלתי מנוהל" המפרסם כל תגובית, יהיה תכנה מה שתהיה .כמובן זה פתח להרבה רשעות, הסתה לשנאה ואפילו לאלימות, ובודאי הוצאת דיבה ופגיעה בפרטיות. ויש "טוקבק מנוהל", שכל תגובית צריכה לקבל אישור של מנהל הטוקבק, והוא מסנן דברים מרושעים. כמובן, זה לא הרמטי.


ש: על כל פנים זה מצמצם חופש הדיבר. מה להשיב לאלה שטוענים בעד חופש הדיבור?

ת: אין אידיאל עצמי של חופש הדיבור. יש אידיאל להיות טוב וישר, ותלוי אם חופש הדיבור משרת אידיאל זה או מקלקל. עיין אגרת כ למרן הרב קוק בנושא זה. האדם הוא "האדם המדבר" כמוזכר בכוזרי, יש לו מעלת "הדעת והדיבור" כמוזכר ברש"י. אך זה להט החרב המתהפכת. אפשר להשתמש לטובה או לרעה חלילה.


ש: אבל שוב, לטוקבק יש מעלה, שהוא מאפשר יצירתיות אצל כל אדם?

ת: שוב, יצירתיות היא ודאי טובה אבל לא יצריות. לא חרחור ריב ומדון. לא הפצת שקרים, לא גרימת צער. במילים פשוטות : לא רשעות!


ש: באמת, כיצד אפשר להסביר שיש כל כך הרבה רשעות באינטרנט. אנחנו סבלנו אלפיים שנה מאנטישמיות, מהאשמות שוא, מעלבונות ושקרים, ועתה אנו נכשלים בזה! זה נורא!

ת: יש שתי תשובות: א. מדובר במיעוט קטן. רוב האנשים אינם שולחים תגוביות או שולחים תגוביות עם תוכן הגון וסגנון הגון. אמנם האמת ניתנת להיאמר שהטוקבקים, יוצא שכרם בהפסדם. היה עדיף שלא יהיו כלל, בגלל שהן מעורבת ברשע. ב. יש ללמד זכות על אותם רשעי הטוקבק שיש להם הפרעה נפשית. כך טוענים פסיכולוגים, שאלו תופעות של נרקיסיזם – כלומר אדם מרוכז בעצמו באופן חולני, סדיזם – כלומר הנאה לצער את הזולת. באופן כללי, אלו אנשים קטנים ושפלים, שבחיי יום יום אף אחד אינו מקשיב להם ואינו מתענין בהם, אז בטוקבק הם מוצאים כר נרחב למשוך תשומת לב ולהיות פתאום חשובים.


ש: אז מה לעשות כנגד מחלה זו? להגיב בתוקף?

ת: לא. זה בדיוק מה שהם מחפשים: התייחסות, ואז הם מגיבים הלאה. לכן הכי טוב הוא להתעלם לחלוטין כאילו אינם קיימים. זה דומה להנחיה שנמצאת בכמה רשתות: Please do not feed the troll – "אנא לא להאכיל את הטרול".


ש: מה זה טרול?

ת: מפלצת נורדית מתולוגית. זה כינוי לשיטות מרושעות לשלהב, לסכסך, ליצור אווירה כעורה, לעורר כעס, לפזר שקרים, להעליב .שוב מדובר באנשים קטנים ולא מענינים, לכן הם מוצאים דרך זו של זריעת הרס כדי שישימו לב שהם קיימים. השיטה הטובה היא לא להתייחס, לא להגיב, מה שנקרא לא להאכיל את הטרול.


ש: מה גורם לאנשים לרשעות כזו של טרול?

ת: הוא שאמרנו: בעיה נפשית של חוסר יכולת הקשבה, הגיון, הבנה, חוסר יכולת של קשרים חברתיים ישרים בעולם המציאותי האמיתי, חוסר יכולת של תקשורת, של הבנה הדדית. אלא פרופוקציה במגמה להזיק. זה סוג של אלימות.


ש: גם תגוביות מרושעות נובעות מאלימות?

ת: כן. כבר מאז נרצח הבל על ידי קין, אנו יודעים שיש לאדם יצר חזק של אלימות והוא מתגלה בצורות שונות. הוא כולל עלבונות, התקפות לא לעניין נגד קבוצות אידיאולוגיות, דתיות, פוליטיות, חיפוש כוונות רעות. שיטה ידועה היא במקום לענות לגופו של עניין, לחפש פגמים אצל האומר, כשל לוגי שנקרא Argumentum Ad Hominem, לעג, בדיחות פוגעות, דיון עקר. על פי רוב אלה אותם נושאים שחוזרים על עצמם בלי סוף.


ש: ובסיכום?

ת: לפני שאדם כותב תגובית ילמד היטב חפץ חיים ושמירת הלשון. בינתיים יזכור את הכלל של מה ששנאוי עליך אל תעשה לאחרים. ובאשר לאחרים הפסיכופטיים הסדיסטים , להתעלם כליל.

אלהי נצור לשוני מרע ושפתי מדבר מרמה.


  • פורסם בשאילת שלמה 403