שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

ארבע פרשיות (שו"ת)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

[מקורות ע"י הרב מרדכי ציון]


פרשת זכור לאשכנזי וספרדי

ש: האם ספרדי יוצא בקריאת זכור בקריאה בהברה אשכנזית? וכן להיפך?

ת: אכן נכון להיזהר, אבל יוצאים ידי חובה. הגרש"ז אוירבך. הגרי"ש אלישיב (הליכות שלמה א שכג. שו"ת ישיב משה עמ' יא. שו"ת וישמע משה עמ' רכו. שו"ת דברי חכמים עמ' קעה בשם הגריש"א. וכן דעתו של הגרח"פ שיינברג. שם. ויש מקפידים מאוד כי פרשת זכור היא מן התורה והקורא מוציא את השומעים ידי חובה בתורת "שומע כעונה". הגרי"ז סולוביצ'יק. שו"ת דברי חכמים עמ' קעה. שו"ת יחוה דעת ו יט. אך יש פוסקים שקוראים תיגר על ה'מנהג' הזה. הגר"מ שטרנבוך במועדים וזמנים ו צז. שו"ת עשה לך רב ו כב – מ"צ).


הכרזה לפני זכור

ש: מה המקור שלפני קריאת פרשת זכור מכריזים שהקורא מתכוון להוציא והשומע מתכוון לצאת?

ת: אין מקור קדום.


רשב"י במערה ופרשת זכור

ש: איך קיים רשב"י כשהיה במערה מצוות פרשת זכור שהיא מן התורה?

ת: יש כמה אפשרויות: א. הוא היה אנוס (עיין שו"ת רב פעלים יו"ד א, נה). ב. יש מחלוקת ראשונים אם צריך ספר תורה לפרשת זכור. לפי התוס' (מגילה יז, ב ד"ה קול), צריך ספר תורה. לפי הרמב"ם (הלכות מלכים ה, ה), לא צריך ספר תורה. א"כ, יתכן שרשב"י סבר כרמב"ם וקרא בלי ספר תורה. ג. היה לו ספר תורה קטן. כמו שהיה למלך ספר תורה קטן ששם על זרועו (סנהדרין כא, ב). אפשר שגם לרשב"י היה ספר תורה קטן.

למקורות נוספים לחץ כאן


ספר תורה פסול

ש: אם נמצא פסול בס"ת באחת הפרשיות אחרי פרשת זכור, האם יש לחזור ולקרוא פרשת זכור?

ת: לא.

למקורות נוספים לחץ כאן


הכפלת המילה "זכר" בפרשת זכור

ש: האם צריך לחזור על כל הפסוק, או רק על חלקו?

ת: עניין החזרה על המילה "זכר" אינו מוזכר בגמרא, בראשונים או באחרונים, אלא במשנה ברורה. אומרים כך בשם הגר"א, אך רבי חיים מוולוז'ין (בהסכמתו לס' מעשה רב) אומר שאינו שמע על זה. אם כן, לא חייבים. ואם לא חייבים, אין שאלה כלל.


ש: אך עדיין נוהגים כך?

ת: נכון. אין חובה העיקר בצירי אך המשנה ברורה כך כותב שמהנכון לקרוא שניהם (תרפה ס"ק יח. פס"ת שם אות ט). כך האשכנזים אבל הספרדים והתימנים קוראים רק בצירי. א"כ אפשר לחזור על חצי הפסוק או על כל הפסוק.

למקורות נוספים בענין לחץ כאן


נשים ופרשת זכור

ש: האם נשים חייבות בפרשת זכור?

ת: הרמב"ם אומר בהלכות מלכים (ז, ד) שנשים יוצאות למלחמת מצווה. א"כ, לכאורה נשים חייבות במחיית עמלק, וכן בשמיעת פרשת זכור. אלא הרדב"ז מסביר (שם) שהן מספקות מים ומזון לבעליהם. היום, יש לנו חיל אספקה. איך פעם השיגו אוכל? אשתו הייתה באה מידי פעם לבקר אותו והביאה לו מזון. א"כ, נשים לא חייבות להילחם (ע' יבמות סה, ב. קידושין ב, ב). וכן רוב הפוסקים אומרים שנשים פטורות מפרשת זכור. אם הן רוצות, מה טוב, וכן נהגו. הן יכולות גם לקרוא על ידי חומש.

למקורות נוספים בענין לחץ כאן