שיעורי הרב שלמה אבינר

משתמשי האתר היקרים! נשמח לתרומות ע"מ להמשיך את פעילות האתר ולשדרגה. תודה!

קריעה על הר הבית בימינו למול אמירת "נחם" בט' באב (מאמר)

מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר

שאלה: רבנו הרב צבי יהודה חידש להלכה, שבימינו, כיוון שהר הבית בשליטתנו, אף הרואה את מקום המקדש אינו קורע (טל חרמון - מועדים עמ' 218). אבל כאשר רבנו נשאל בדבר הטענה הידועה, כאילו תוכן אמירת בקשת "נחם" בט' באב הינו שקרי בימינו בגלל הקטעים של "מר מצבנו", השיב: "ירושלים היא עדיין בזויה ושוממה, כי עיקר ירושלים הוא בית המקדש. גם ירושלים העתיקה עדיין במצב של "שוממה ואין יושב". אי אפשר לגשת אל העיר העתיקה ולראות גלי אבנים של בתי כנסת – ולא להתפרץ בבכי"! (למקדשך תוב עמ' 11). נראה שפסקים אלו של רבנו סותרים זה את זה!?

תשובה: אכן אמר רבנו הרב צבי יהודה לא לשנות שום דבר מט' אב, אפילו אחרי מלחמת ששת הימים, כי ט' באב הוא בכי על דבר הרבה יותר עמוק, כמו שכתוב באורות המלחמה, שהבכי של ט' באב ושל תיקון חצות הוא בכי על נפילת השכינה ותוצאותיה: חורבן בתי המקדש, הגלות וכו'. תיקון חצות – לצדיקים, וט' באב - לכל עם ישראל.

אבל הקריעה על ראיית הר הבית היא ממוקדת. הרי נפסק בשולחן ערוך (או"ח תקסא): "הרואה ערי יהודה בחורבנן – קורע". הפוסקים הסבירו שהכוונה למקום שנמצא תחת שלטון גויים (ב"י ד"ה "הרואה”, ב"ח ד"ה "הרואה”, מג"א ס"ק א, ט"ז ס"ק א, מ"ב ס"ק א). לפיכך, לפי דעתו של רבנו הרב צבי יהודה, אין עוד חובת קריעה על ערי יהודה, כי הכול תלוי בשלטון. א"כ, נכון הדבר לגבי ערי יהודה, אך מה עם ירושלים ומקום המקדש? אלא, משום שלגבי ערי יהודה לשון הגמרא היא "ערי יהודה בחורבנן", לגבי ירושלים לשון הגמרא "ירושלים בחורבנה", וגם לגבי בית המקדש לשון הגמרא "בית המקדש בחורבנו", א"כ, לשון "חורבן" דומה בכל מקום. והיום, כיון שהם תחת שלטון ישראל, אין קריעה.

עכשיו אנו יכולים לבנות בית המקדש ואין מי שיעכב בעדנו. אמנם איננו בונים, ואף איננו רוצים לבנות, משיקולים שונים, תורניים, מדיניים ואחרים, ואולם, בין שהשיקולים נכונים ובין לאו, מכל מקום זו החלטה שלנו, ולא הגויים מעכבים בעדנו מלבנות, לכן אין קורעין על ראיית מקום המקדש החרב.

הר הבית עד היום בידינו, ומה שאנחנו נותנים לערבים להיכנס, בין שזה נכון ובין שזה לא נכון – זאת החלטה שלנו.

אגב, הרבה יהודים ביום העצמאות מביאים רשימה של תלונות במקום לשמוח. אני אומר להם: למה אתם הופכים את היוצרות? ביום העצמאות תשמח על מה שיש ובט' באב תבכה על מה שאין. ולא הפוך, שביום העצמאות תבכה על מה שאין ובט' באב תשמח על מה שיש...