הסברא הרוחנית שמאוחרי הצורך לשלם בדיני ממונות (מאמר)
מתוך שיעורי הרב שלמה אבינר
יש קושיא על השור הנסקל שנידון בבית דין של כג' דיני נפשות זה בבית דין של כג, ודיני ממונות בבית דין של 3. נכון שזה דיני נפשות שהורגים את השור אבל זה לא דיני נפשות ממש, שזה בהמה, וקורה שהורגים בהמה.
עוד יותר קושיא: למה סקילה שזהו המוות הכי קשה, זה גורם סבל? אדם אני מבין, שזה כדי לכפר עליו או כדי להרתיע. אמנם סקילה מניחים עליו אבו כבדה והוא מת ואז סוקלים אבל לא תמיד. סקילה זה תלוי ע"פ סדר ההנהגה וההשגחה האלוקית. ככל שזה יותר חמור הוא יותר מתייסר. אז אני מבין גבי אדם, אבל מה זה שייך לשור, שהרי אין לו בחירה חופשית? והרי כל הנסקלים נתלים- למען ישמעו ויראו וייראו. אבל מה זה שייך שהושר האחר יראה ויפחד?
הוא שאמרנו בפעם הקודמת ולפניה. ע"פ דברי המי שילוח בפ. משפטים ור' צדוק כמה פעמים שכוח האדם הוא בשור אפילו בבור. כלומר, הרשות של האדם היא בוקעת בתוך בעל החיים. בעצם זהו הוא רצח. בעצם זה הוא נסקל. זהו נידון בכג'. זה הוא ולא השור. אבל פה התורה הקילה עליו כופר יושת עליו". באופן כללי לא תיקחו כופר לנפש, כלומר אדם הרב מישהו אישתו של המישהו אומרת שהיא מוותרת, מה אני ארוויח שידונו אותו למוות, במקום זה תן לי 100000 שקל, לא. אין דבר כזה, ואי אפשר לקחת כופר לנפש, זו לא תביעה שלך אלא של רבש"ע. אבל פה כן יש כופר. פה כן יש הנחה- "כופר יושת עליו". אבל בעצם זה הוא שנידון.
אמנם המהר"ל לא סובר כך, שהוא אומר שכל נזקי ממון זה גרמא ואתה פטור, אבל חסד, אחווה. "רעהו". כיוון שאתה יהודי ופגעת ביהודי תשלם. אז מה זה הכופר? מחלוקת תנאים- במזיק שמים או בניזק שמים. זו מחלוקת תנאים. השור הזה הרג בן אדם צריך לשלם את הערך של הבן אדם כמו שעומדים ערך של בנאדם. שמים בניזק. אבל יש תנאים שאומרים ששמים במזיק, ומה זה? מה זה קשור הערך שלו? אלא שהיה צריך להרוג את המזיק אבל התורה ריחמה עליו, אז במקום להרוג אותך אתה תשלם כופר. אם הוא הרג ישירות אין כופר, אבל פה שזה דרך השור אז יש כופר. אז יוצא שאם שמים את המזיק אז מסתכלים על בעל השור כאילו הוא הרג. ואם שמים את הניזק- אז הניזק הוא זה שניזוק וצריך לפצותו וזאת השיטה של אחווה.
יש את שיטת האבני נזר שם מביא את דברי הארי זל שאדם שמתנהג כמו בהמה מתגלגל בבהמה. אם הוא מתנהג כמו בהמה אז הוא יהיה בהמה. עכשיו הכל מובן הורגים את השור ואז זה מכופר. אומר האבני נזר הוא מתנהג כמו בהמה. מה זה אדם כזה? הוא אוכל תאוותן, גס, שפל אז הוא מתגלגל בבהמה. אבל יש יותר גרוע מבהמה- שהוא מזיק לאחרים. אתה נהנתן אז אתה נהתן- אבל למה להזיק לאחרים? יש מזיק לאחרים- כדי להזיק.
יש הנאתו ויש הנאתו להזיק. הוא רוצה להנות השור אז הוא אוכל דברים יקרים ומקלקלם, או הולך- רגל והוא מזיק אע"פ שאינו נהנה. רגל זה שן עם הנאה. ויש יותר גרוע השור כוונתו להזיק. אז לפי החומרא של ההתנהגות של האדם בתור בהמה- הוא בהמה ויש חיה. הוא מתגלגל וקורה לו מה שקורה לו. ולכן אומר האדמור מסוכוטוב- האבני נזר- השם משמואל שאני סוקל את השור אני לא סוקל את השור אלא אני סוקל את האדם שהתגלגל בשור. הוא באמת חייב סקילה. הוא עשה משהו. יש הרבה פעמים שאדם עושה משהו וחייב סקילה ולא קורה לו שום דבר, חכה חכה. רבש"ע לא מייד מעניש. קהלת- "לא נעשה פתגם המלך מהרה". ולכן אנשים עוברים עבירות בגלל שלא קורה להם כלום מייד. תחנות החוק טוחנות לאט. כך אומרים באנגליה.. ואנחנו אומרים שהוא טוחן לאט אבל בסוף הוא יטחן עד סוף מה שצריך לטחון.
אבל נעזוב סודות התורה. אלא ניקח מהם לענייננו. שבאמת יש באדם הנפש הבהמית. איפה זה כתוב? בהרבה מקומות ומבואר הרבה בתניא. ויותר מורחב ע"י היהודי פרויד. שאמר יש תת מודע ויש האני תחתון וזה מלא... והוא טוען שהאדם הוא האני התחתון. האני העליון זה המציאותי והבשרי, והאני התחתון זה עוצמת הדחפים הטבעיים של האדם פלוס התת מודע. ובאמצע יש את האני שבונה איזון בין שניהם. איזון יציב או איזון שברירי. עד כאן מה שהוא אמר. וזה לא נכון. האני האמיתי של האדם זה הנשמה. והאני התחתון זה היצרים זה הנפש הבהמית. לאדם יש נפש בהמית ונפש אלוקית אבל יש לו גם נשמה.